Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2022 07:57 - Създаване на църквата в село Михалци
Автор: suedinenie Категория: Други   
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вярата въздейства върху съзнанието на хората. Тя ги окрилява, вдъхва им упование и надежда, извисява душевността, което се отразява в поведението и действията им. Българите ревностно пазят вярата си, а тя им помага да оцелеят, да съхраняват духовността си, българщината си.

Преди да се сдобият с църква, михалчани се черкували в манастира „Преображение Господне“, който се намирал в местността Негованка близо до селото. За това свидетелстват развалините от зидове, останали след опожаряването от кърджалийски орди през 1595 г. За съществуването на този манастир освен веществените доказателства са съхранени легендите „Падналият камък“ и Манастирът“. Легендата за манастира се свързва с имената на царица Сара, на цар Иван Шишман и царската хазна.

Първите организирани прояви на богослужения датират от 18 век. Те се осъществявали от пътуващи монаси, събирачи на помощи за манастирите. По-късно свещенодействията се извършвали под короната на два вековни бряста северно от селото, на хълма Бърдото- на петдесет метра от Минковата чешма. И днес още мястото се нарича Черквите, както старите хора си спомнят. Дори и след като в селото идва свещеник, назначен за постоянно, богослужението продължава да се извършва под двата бряста, на откритото.

Пръв свещеник бил Станю Георгиев.

През 1826г. михалските първенци спазарили за учител учения за времето си монах от Преображенския манастир край Търново Костадин Димитров Дечев. През 1829 г. той се оженил и бил назначен за свещеник, ръкоположен в Преображенския манастир. Поп Костадин заел мястото на починалия същата година поп Станю Георгиев. Още през следващата година той отправил до Високата порта писмена молба за разрешение да се извърши ремонт на старата „гръцка“ църква „Панание“, която се била разрушила и била негодна за обитаване. След двегодишно очакване в един горещ юлски ден на 1832 г. свещеникът донесъл от Търново отговора- султанския ферман.

Герб/Тугра

Султан Махмуд Адлий

  Вие, главният ми вратар на височайшия ми палат и търновски наместник съдия, Дервиш бей, сте гордостта на честта, службата, почтеността и искрено притежающ добри качества и улеснител на султанската ми власт, сте примерен между учените наместници и съдии. И вие, Търновският наместник-съдия, както и всички други способни и старающи се, ще постигнат височайшето ми благоволение и то според способността си.

   Известно е, че в село Михалци, Търновска околия, се намира една гръцка църква,която църква е известна под името „Панание“ /Света Богородица/. Тази църква с течение на времето се разрушила, затова иноверците от гореказаното село да я ремонтират, но: като се констатира по начин на шерията, разрушенията на въпросната църква и мерките на постройката, които са: дължина 35 аршина и половин пръст, ширина 20 аршина и два пръста, височина 10 аршина и три пръста. Гореказаната рая е просила  по официален ред свещеното ми позволение и заповед за ремонтирането и върху старото и основно положение. И след като бе запитан всеученият господар на съдиите и учен на учените Негово Превъзходителство Шейх-юл-исляма господина Мустафа Аасън, че ако се разруши една стара църква, намираща се в едно населено място, покровителите на това място могат ли да ремонтират въпросната църква, без да я увеличават и без да прибавят нещо върху старото и положение, отговорът е: могат.

  За целта е издадена тази фетфа, с която се установява, че има шериатска възможност и въз основа на това благоволявам с височайшето си позволение ремонтирането на църквата и затова е написан и издаден настоящият ми указ, който съдържа позволението ми и свещената ми заповед за прилагане написаното в свещената ми фетфа.

  И въз основа на шириатската възможност позволявам ремонтирането на църквата при условие да не надминава нито една педя и един пръст от мерките в дължината, ширината, височината и големината на старото и основно положение на гореказаната църква и да не се ползва за създаване на нещо повече от старото и основно положение.

   По този случай, ако дотрябва да се събира от раята даже и по една пара или една троха, по-смелите на това ще бъдат мъмрени и преследвани. В това няма съмнение.

   Вие, главният вратар и наместник- съдия и други, щом ви бъде известно горното, да действуват внимателно и да полагат грижи, така че да не се създава нищо противно, затова е издаден и Височайшият ми указ.

   Щом получите настоящият ми указ, вие трябва да се подчинявате и да се съобразявате със съдържанието му и да вярвате в свещената ми справедливост.

  Тъй да знаете: чест, почит и пълно доверие отдайте на Височайшите ми императорски знакове: Туграта и Монограма Ми, положени отгоре, начело на настоящия Ми височайш царски указ. Записан в края на Зиил Хиджи/ 10 лунен месец на арабския календар 1251 г.- наша 1832 г- месец юли/.

Подпис:

Султан Махмуд Хан 2

 

 

Тук трябва да се направи пояснението, че в Михалци никога не са живели гърци и не е възможно да е съществувала гръцка църква. Това е измислица, написана за заблуда и за по-сигурно получаване на разрешение за строеж на нова църква.

За всичко това помогнал търновския гръцки владика Иларион Критски.

  Само за една година строителните материали били приготвени. Цялото население с въодушевление се включило кой с каквото може. Тогавашният чорбаджия Вачо Герчев Пиришников, поп Костадин и останалите първенци на селото спазарили дюлгери балканджии. Под ръководството на майстор Димитър Софиялията строежът започнал през 1833 г. и завършил през 1836 г. На 15/28 август 1836 г., в деня на Успение на Пресветата Богородица, църквата била осветена от тогавашния търновски владика Иларион Критски в присъствието на цялото михалско население и на гости от съседните села.

Това дало и името и „Успение Богородично“

 

Извадка от „Михалци кратки бележки за историята на църквата“ на Христо Кроснаков



Тагове:   църква,   вяра,   Михалци,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: suedinenie
Категория: Други
Прочетен: 11437
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031