Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2022 21:45 - НЯМАЛО ТУРСКО РОБСТВО?
Автор: wilim Категория: История   
Прочетен: 5654 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 28.11.2022 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Напоследък отново се сблъсквам с множество мнения, че България не била 500 год. под турско робство, Било "присъствие", някакво мирно съжителство и какви ли не още глупости, да не говорим, че има зомбита, за които тези времена били "период на развитие"! 

За зомбитата ще стане дума пак по-долу в текста, а сега - пак за годините 1396 - 1878! Ще дам съвсем конкретен пример. 

Не трябва кой знае колко усилия,за да запали човек колата и да тръгне по магистралата след Калотина - Димитровград - Ниш - Белград - Загреб - Любляна - Триест - Венеция. 

Самото пътуване по този път показва съвсем красноречиво какво е представлявала османската империя, имало ли е турско робство, каква е нейната "цивилизационна роля" и доколко е имало "присъствие" или "мирно съжителство" стига да имаме очи да видим и необходими знания, за да разбираме. 

В Хърватска се вижда най-добре. Земите на изток от Славонски брод са били доста време под турско робство, макар и не 5 века.

 До тази линия, в посока изток - запад няма нищо, съвсем нищо. Дотам са владели турците и тяхното "присъствие" се вижда с просто око, все едно някой е чертал границата с гигантски флумастер. 

България, Сърбия, източна Хърватска - там няма нищо запазено. Най-старите сгради са от XVII - XVIII век, градовете са сравнително нови, няма запазени средновековни замъци, пътища, църкви, къщи…нищо! 

Това е било "присъствието" - разрушение на всичко,масови кланета, ислямизация… диващина и варварщина. 

От Славонски брод на запад пейзажът е съвсем друг - почти всичко е запазено. Запазени са средновековни замъци, църкви и градове. И там е имало битки и завоевания. Само че завоевателите са били немци, унгарци или италианци, а не турци. 

Да не говорим какво можем да видим още на запад. Словения и Италия никога не са били удостоени с "турско присъствие". И това си личи. Стоят си замъци,църкви, улици и къщи по на над 1000 години. 

Конкретно в Италия си стоят цели градове, строени още по времето на римската империя, които са си запазени и само се поддържат. И там са минали какви ли не - немци, испанци, араби, французи, обаче всичко си стои, защото не са минали турци. Едва ли е случайно, че чак до XIX век в западна Европа са плашели хората с "ще дойдат турците"! 

На снимките долу виждате моста на Император Тиберий в Римини, строен в 24-41 год. сл.Хр. и една от нашите архитектурни гордости - моста на Кольо Фичето в Бяла, Русенско. И двата моста са красиви, само че този в Бяла е строен в 1865-1867, 18 века по-късно. И това е един от най-старите големи мостове у нас. 

Мисля, ще сравнението е показателно. 

Сега, нека си представим, че някакси османските варвари не се бяха появили по нашите земи, не ни удостояват с "присъствието" си. 

Нима ние сме нямали градове, църкви, замъци? Имали сме. Представете си как би изглеждало Търново, Преслав, Варна или Пловдив, Дръстър, Бдин или Средец! 

Обаче още до XVI век всичко е унищожено и сега "старите" ни градове са най- рано от началото на XIX век и ние се гордеем с тези "старини", просто защото нямаме други. Така се гордеем и с изцяло строения в ХХ век Царевец, с турската крепост Баба Вида или с хиляди разкопки. Това имаме, с това се хвалим. 

Няма да описвам тук, че в следствие на безбройните кланета по време на турското "присъствие" българите намаляват от 2 500 000 до 600-700 000. Това е друга тема, както е друга тема, че тези 500 години - 25 поколения, изцяло са ни променили ментално (а вероятно и генетично) и тази варварщина тегне над нас и до днес. 

Накрая пак се връщам на зомбитата - на онези, за които е нямало робство, а е имало "присъствие". 

Това са същите, за които няма значение какво става в Македония, защото, видиш ли, там хората вече се самоопределяли като друг народ. За същите зомбита ще е напълно нормално ако Турция си "вземе" Кърджали и Разград, понеже там живеят турци. Тези зомбита са същите, които ненавиждат понятия като родина, нация, пол, вяра или раса. Това са жертвите на глобалистката матрица, повярвалите в отвореното общество и останалите мантри на западното съвремие. 

У нас такива са гласуващите за ДБ и ПП. Те живеят предимно в София и много малко от тях в Пловдив, Варна или Стара Загора. 

Зомбитата, живеещи в София дори не се изживяват като българи, понеже за тях българин е срамно понятие от миналото, "Ганя" и сеУянин. Те се изживяват като софиянци и европейци и затова половината от речника им е на английски. 

За съжаление, тази проказа е обхванала предимно младите българи. Много от тях са станали, осъзнато или неосъзнато, жертви на глобализма и постмодерна. А те са бъдещето. Поколението 40+ имаме още малко време да направим каквото можем и да променим превръщането на всички българи в зомбита.  

Много ще е трудно в бъдеще. Това го разбират вече всички що годе нормални. И за да се опитаме да спасим България трябва да изчистим понятията за миналото и да ги набием по някакъв начин в главите на зомбитата. 

Ако успеем да им набием правилни знания за миналото, много е вероятно да успеем изцяло да се запазим за бъдещето. 

Трудно ще е, много трудно, но ако сме поне няколко десетки хиляди, може и да успеем! 

Бог да ни пази!



Тагове:   история,   робство,   зомбита,


Гласувай:
6



1. blagovesteliseev - робство си е било
28.11.2022 21:49
както и днес сме под робство, различна е формата, но си е робство
цитирай
2. morskipesni - Историците ни, а най-вече историците-романисти
28.11.2022 22:44
Иван Вазов, Вера Мутафчиева, Антон Дончев, Емилиян Станев, Димитър Талев описват в кърваво и огнено "мирното присъствие" на османците. Реки от кръв, пожари до небето, вопли до Бога. Но това са фантазии! Батак, Перущица, Загора- нали никога не ги е имало? Ще се напечатат нови, шарени етно-мулти-култи книжки по история за школото, ще се съборят паметниците (както толкова други!) ще се издигнат нови: на толерантния османец-атлантик и т.н. Радиото ще започне да дъни само маанета, водещите по ТВ-то ще сложат фесове и шамии... и така!
цитирай
3. barin - Имало е робство, wilim. По-прав...
28.11.2022 22:49
Имало е робство, wilim. По-правилната дума е "владичество", защото робството е било в колониалните държави в Африка и Америка. Не трябва да се пренебрегват зверствата на турците над българите.
Поздрави!
цитирай
4. planinitenabulgaria - И авторът на статията и изкоментиралите се под нея - имате грешка.
28.11.2022 23:16
Най-точното наименование на времето, когато сме били раЯ към Османската империя е дадено от Вазов - ИГО. Робството е нещо съвсем различно, напр. тези, които са правили римските пътища. Вързан на верига, щом не може да работи робът го убиват.
Радевотрифоновата простащина - само такива могат да стигнат до Вашия извод. Добре е все пак, че един от коментиралите има сериозни познания в една друга област - само по миризмата може да каже за самогон ли става въпрос или за луникоф...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wilim
Категория: Други
Прочетен: 475160
Постинги: 118
Коментари: 348
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930